GLOBÁLNÍ FINANČNÍ BOUŘE EPICKÝCH PROPORCÍ

Jak se blíží temná léta, svět se nyní blíží režimu přežití. Je pravda, že pokud jdete do prvotřídní restaurace v New Yorku, Londýně nebo Curychu, nejsou tam žádné známky bídy, ale neuvěřitelného blahobytu.

To, co se děje se střední Amerikou nebo Anglií, ještě nedorazilo na Wall Street nebo do londýnské City, kde je spousta vynikajících jídel a vynikající vína tečou proudem.

To se samozřejmě neliší od konce epoch s velkými excesy a dekadencí. Bylo to stejné na vrcholu římské říše před 2000 lety nebo v roce 1929 těsně předtím, než se Dow zřítil z 90 %.

Main Street je již v režimu přežití s ​​nárůstem životních nákladů v rozsahu, který si běžní lidé nemohou dovolit. Energie, pohonné hmoty, potraviny, sazby hypoték, nájmy a většina věcí vzrostly za poslední rok o 10–20 % i více.

VÍCE O EXTRÉMNÍM RIZIKU A GLOBÁLNÍM VAROVÁNÍ NA KONCI TOHOTO ČLÁNKU

Všechno se stalo tak rychle, že lidé jsou v šoku. Ale je fakt, že skutečná BÍDA nyní zasáhla obyčejné lidi.

Jak napsal Charles Dickens v David Copperfield:

Roční příjem dvacet liber,
roční výdaje devatenáct šest,
výsledek štěstí. Roční příjem
dvacet liber, roční
výdaje dvacet liber
a šest, mají za následek bídu.

Pro velkou část obyvatel už to není otázka vyžití, ale ekonomického přežití.

Fed a další takzvané „nezávislé“ centrální banky dělají vše, co mohou, aby krizi prohloubily. Oficiální dva úkoly Fedu jsou stabilní inflace a plná zaměstnanost.

Stabilní inflace Fed v posledních letech definovala jako 2 %. Jak k tomu došli? Pravděpodobně sami sebe neznají, protože na 2 % není nic dobrého. Protože roční míra inflace 2 % znamená, že se ceny každých 36 let zdvojnásobí, což je vysoce nežádoucí.

Každopádně i přes napumpování peněžní zásoby M1 o 19 bilionů dolarů mezi rokem 2006 a prosincem 2021 a udržení úrokových sazeb na 0 % stále nemají ponětí, proč inflace stoupá.

Mnozí z nás se Powellovi a Lagardeové smáli, když označili zvýšení inflace za přechodné!

Zatímco bezradní šéfové centrálních bank jsou přechodní, současná inflace rozhodně ne.

HYPERINFLAČNÍ RAKETA

Je naprosto neuvěřitelné, že šéfové Fedu a ECB, největších světových centrálních bank, neměli základní znalosti, aby pochopili, že neomezené volné peníze na více než 10 let jsou jako zápalka, která odpálí největší inflační raketu v historii.

Ano, zdálo se, že trvalo dlouho, než byla zapálena inflační raketa. Vysvětlení je nasnadě. V raketě byly různé prostory. Než byly zažehnuty spotřebitelské ceny, plamen inflace zasáhl všechna finanční aktiva, jako jsou akcie, dluhopisy a majetek.

Mezi lety 2009 a lednem 2021 například Nasdaq vzrostl 16X, S&P 7X a ceny nemovitostí vzrostly 2X.

Ale pro Fed je pohodlné, že tato hyperinflace v cenách aktiv se nepočítá jako inflace.

Fed tak mohl nadále plnit svůj hlavní účel, kterým je nechat více zbohatnout bohaté. Vzhledem k tomu, že Fed byl vytvořen privátními bankéři na Jekyll Island v roce 1910 za hlavním účelem obohacení bankéřů a jejich přátel, je jasné, že o tuto elitní skupinu se musí nejprve postarat.

NULOVÁ INFLACE A NULOVÉ ÚROKOVÉ SAZBY

Na podzim roku 2021, když plamen inflace zasáhl spotřebitele, Fed, ECB a další centrální banky uvízly ve své letargii nulové inflace a nulových úrokových sazeb.

Ale jak rok 2022 postupoval, centrální banky po celém světě se probudily s tím, že inflace tu zůstane. Vzhledem k tomu, že bohatí pravděpodobně v této fázi diverzifikovali do skutečných aktiv, nastal čas, aby bankéři začali zpřísňovat, aniž by zranili své bohaté přátele.

Globálně jsou Fed a jejich banky bez výjimky vždy za křivkou. Takže zaplavili trhy po celém světě bezcennými tištěnými penězi s nulovými náklady na příliš dlouho.

A nyní se probouzejí k tomu, že zrychlený tisk peněz (tvorba dluhu) od roku 2019 není jen inflační, ale hyperinflační. Inflační raketa je tedy nyní plně zažehnuta a právě začala svou cestu.

Powell, Lagarde a nejméně 32 dalších centrálních bankéřů na světě přešli z letargie do panického módu, a tak koordinují sérii zvyšování sazeb po celém světě.

TISK PENĚZ DO NEKONEČNA

Protože obyčejní lidé ve světě nyní značně trpí kvůli masivní inflaci každodenních výdajů, nemohou už vyjít s penězi. 

Dalším krokem, který uvidíme v mnoha zemích, je obnovení tisku peněz neboli QE. Ve Spojeném království se nový kancléř Kwarteng (ministr financí) rozhodl poskytnout velkou podporu podnikům a jednotlivcům nižšími daněmi a sociálními poplatky, dotacemi na energii atd. Celkové náklady budou v nadcházejících letech ve stovkách miliard liber. Již tak slabá libra klesla o dalších 5 % a sazby vzrostly. Libra nyní od května 2021 klesla o 24 %.

Důsledky tohoto rozdávaného britského rozpočtu tedy budou vyšší inflace a vyšší životní náklady pro lidi. Toto je začarovaný kruh, který bude následovat většina národů, když vstoupí do závodu do záhuby.

TENTOKRÁT JE JINAK!

Investoři na akciovém trhu byli po desetiletí natolik sebevědomí, že je jejich přátelé bankéři zachránili před velkými ztrátami, že jakýkoli pokles trhu je příležitostí k nákupu.

Máme tedy celou generaci investorů, kteří nikdy neviděli trvalý medvědí trh, protože je vždy zachraňovaly centrální banky.

Tentokrát je to ale jiné!  Vezmi mě za slovo. Centrální banky jsou nyní na kurzu deflace všech trhů aktiv. Jako obvykle potrvají déle, než kdokoli očekává.

A nakonec se z toho stane začarovaný kruh s vyššími sazbami, vyšší inflací, stále vyššími sazbami a další inflací, dokud centrální banky i trhy nepropadnou panice, když svět vstoupí do depresivní hyperinflace.

Může být těžké pochopit, že můžeme mít depresi a hyperinflaci současně. Ale jak se ceny aktiv zhroutí (nezapomeňte, že se neměří v číslech inflace), ceny spotřebních produktů porostou.

A to je přesně to, co nyní vidíme na začátku.

Akcie zatím klesají kolem 25 %, dluhopisy klesají, trhy s nemovitostmi pod tlakem a sazby potravin, energií, pohonných hmot a hypoték se u mnoha dlužníků zdvojnásobují nebo ztrojnásobují.

NEBUDE KONEC, DOKUD TALUKÁ DÁMA ZAZPÍVÁ

Tohle je dokonalá bouře. Ale pamatujte, že to teprve začalo a jak jsem uvedl v mnoha článcích a nebude konec, dokud tlustá dáma nezazpívá .

Kdy bude zpívat? No, pokud je tohle konec velmi významného cyklu, jak věřím, může to být deset let nebo déle, než začne zpívat.

Musíme si samozřejmě pamatovat, že nic nejde přímo dolů a že dojde k násilným korekcím, které zpočátku přivedou investory do euforie. Většina reakcí však bude mít krátké trvání, takže nákup dipů může být velmi nebezpečný.

Nejprve bychom měli být svědky toho, jak se hyperinflace řádně ujme a akciové a realitní trhy klesnou nejméně o 75 % a možná o 95 %. Dluhopisy nepřestanou klesat, dokud sazby nebudou 20 %+. Mnoho dluhopisů půjde na NULU, protože dlužník nesplní své závazky, včetně mnoha suverénních států.

USA nebo EU to nebudou označovat za výchozí. Prostě vytvoří novou měnu jako CBDC (Digitální měna centrální banky) a kouzelným proutkem nechá zmizet veškerý dluh, který vytvořili.

Ale nemůžete nechat dluh zmizet bez následků. Pokud je dluh odepsán nebo zameten pod koberec, hodnota aktiv, která dluh podporoval, také imploduje. A tak svět přechází z depresivní hyperinflace do deflační deprese. V tu chvíli se velká část finančního systému zhroutí.

Výše uvedený scénář je nevyhnutelným důsledkem světa, který žil nad poměry po celé století a zejména od roku 1971. Málokdo si například uvědomuje, že USA zvyšovaly svůj dluh na 90 let s výjimkou několika málo let.

GLOBÁLNÍ DLUH 2,5 KVADRILIONU USD

S globálním dluhem, podmíněnými závazky a deriváty ve výši přibližně 2,5 bilionu dolarů existuje mnoho aktiv/pasiv, které musí zkolabovat, než bude svět opět moci vykazovat zdravý růst bez dluhů.

EPICKÝ TISK PENĚZ BONANZA

Před deflační implozí svět zažije nejepičtější tisk peněz a dluh vytvářející bonanzu v historii. Bude to znamenat poslední zoufalý pokus centrálních bank a vlád vyřešit dluhový problém bezcennějším dluhem.

Tato bonanza bude velkým finále ohňostroje, který bude znamenat konec další éry finančního a ekonomického neúspěchu.

Boom a propady jsou samozřejmě rysem ekonomických cyklů a v historii k nim vždy docházelo. To, co svět zažívá poprvé, je celosvětová událost, do které je zapojena každá země a každá centrální banka. Takže velikost je tentokrát mnohem větší a to s obrovským náskokem.

Jako u všech předpovědí, i zde mluvíme o pravděpodobnostech. Jak všichni víme, v životě je jen málo jistot. Ale víme, že riziko je vyšší než kdykoli v historii. Nikdy předtím svět nezažil epické bubliny takového rozsahu na globální úrovni.

Jak říká můj přítel, může se to stát, ale ne za mého života. Tento postoj je součástí zdravého lidského optimismu, že „to se nestane za mých hodin“. Ale teď není čas být přehnaně sebevědomý, ale být pokorný a připravený.

Každopádně se bavíme o riziku a ne o jistotách. A když je riziko vysoké, musíme být připraveni a chránit se. Pamatujte, že po vypuknutí požáru vám nikdo neprodá pojištění proti požáru.

S jistotou víme, že budoucí historici řeknou světu, co se skutečně stalo a kdy. Rád bych se na chvíli vrátil na zem, abych zažil, jak budoucí odborníci a historici říkají, že to byl nejzjevnější kolaps v globální historii. A dodnes to prakticky nikdo nevidí.

Inu, jak často říkám: "Zpětný pohled je nejpřesnější ze všech věd!"

EPICKÝ TISK PENĚZ BONANZA

Před deflační implozí svět zažije nejepičtější tisk peněz a dluh vytvářející bonanzu v historii. Bude to znamenat poslední zoufalý pokus centrálních bank a vlád vyřešit dluhový problém bezcennějším dluhem.

Tato bonanza bude velkým finále ohňostroje, který bude znamenat konec další éry finančního a ekonomického neúspěchu.

Boom a propady jsou samozřejmě rysem ekonomických cyklů a v historii k nim vždy docházelo. To, co svět zažívá poprvé, je celosvětová událost, do které je zapojena každá země a každá centrální banka. Takže velikost je tentokrát mnohem větší a to s obrovským náskokem.

Jako u všech předpovědí, i zde mluvíme o pravděpodobnostech. Jak všichni víme, v životě je jen málo jistot. Ale víme, že riziko je vyšší než kdykoli v historii. Nikdy předtím svět nezažil epické bubliny takového rozsahu na globální úrovni.

Jak říká můj přítel, může se to stát, ale ne za mého života. Tento postoj je součástí zdravého lidského optimismu, že „to se nestane za mých hodin“. Ale teď není čas být přehnaně sebevědomý, ale být pokorný a připravený.

Každopádně se bavíme o riziku a ne o jistotách. A když je riziko vysoké, musíme být připraveni a chránit se. Pamatujte, že po vypuknutí požáru vám nikdo neprodá pojištění proti požáru.

S jistotou víme, že budoucí historici řeknou světu, co se skutečně stalo a kdy. Rád bych se na chvíli vrátil na zem, abych zažil, jak budoucí odborníci a historici říkají, že to byl nejzjevnější kolaps v globální historii. A dodnes to prakticky nikdo nevidí.

Inu, jak často říkám: "Zpětný pohled je nejpřesnější ze všech věd!"

KDYŽ JE RIZIKO EXTRÉMNÍ, JE VYŽADOVÁNA MIMOŘÁDNÁ OPATRNOST

Zásoby

Ve svých článcích od poloviny srpna jsem varoval před epickými kolapsy akcií, dluhů, měn atd. a 30% krachem akcií .

No krach je tady a teď. S&P je od poloviny srpna propad o 15 % a další pokles stejného rozsahu je docela pravděpodobný v příštích několika týdnech. Ale i když k tomu pádu dojde a uvidíme dočasnou pauzu a nápravu, sekulární medvědí trh teprve začal.

Měny

Od roku 1971 dolar a všechny ostatní měny ztratily 97–99 %. To se měří v reálných hodnotách vůči jediné měně, která v historii přežila – ZLATU.

Měny tedy bojují o dno a za první místo v tomto závodě není žádná cena. Všechny měny evidentně nemohou padat současně proti sobě a proto se střídají. Byl to závod půl století a žádná měna nemá takovou výdrž, aby byla neustále ve vedení.

Celkově byl švýcarský frank hvězdou díky pravděpodobně nejlépe řízené ekonomice na světě. V roce 1969 začal stál ve Švýcarsku jeden dolar 4,30 švýcarských franků. Dnes stejný dolar stojí 0,98 švýcarského franku. To znamená, že dolar ztratil 77 % vůči Švýcarům.

Mluvit v tomto případě o silném dolaru je jednoznačně směšné. Takže v tuto chvíli dolar vykazuje dočasnou sílu. To se ale pravděpodobně relativně brzy změní, až to dožene nevýhodu.

Až současná měnová éra skončí během 5-8 let, všechny měny budou mít hodnotu NULA. To se neliší od jakékoli měnové éry v historii.

Zlato

Zlato z lenosti a konvence se měří především v amerických dolarech. Dokonce i ve Velké Británii, Německu nebo například v médiích je vždy kotovaná cena zlata v dolarech.

Ale stejně jako ceny domů ve Spojeném království nebo v Německu nejsou uváděny v dolarech, ani zlato. Pokud je vaší základní měnou libra nebo euro, měli byste zlato měřit v této měně.

Absolutně správným způsobem je samozřejmě uvádět zlato v gramech. Jaký je účel měřit SKUTEČNÉ peníze – ZLATO – ve fiat měně, když fiat měny vždy jdou časem k NULE. Ano, může být dobré měřit zlato v devalvující měně, ale rozhodně to neodráží skutečnou hodnotu zlata.

Zlato měřené v dolarech je dočasně slabé. Má však velmi málo společného se zlatem, ale s dolarem, který je v současnosti nadhodnocený.

Pokud měříte zlato v eurech, librách, jenech, australských dolarech atd., zlato je velmi blízko maxima. Brzy bude také v amerických dolarech.

The Wall Street Journal právě měl velký článek s názvem „Zlato ztrácí status útočiště“.

BANKOVNÍ SYSTÉM – GLOBÁLNÍ VAROVÁNÍ

Finanční zdraví investorů je nyní vážně ohroženo.

Pokud, jak věřím, akcie vstupují na sekulární medvědí trh a nezastaví se, dokud neklesnou o 75–95 %, většina investorů má vážné potíže. Pokud se zhroutí i dluhopisy a nemovitosti, zbývá jen málo bezpečných tříd aktiv.

Akcie zlata a stříbra mají výrazný růstový potenciál. Pokud jsou však drženy ve finančním systému, podléhají riziku úschovy. Je lepší držet tyto akcie s přímou registrací.

Se současnými problémy na finančních trzích v kombinaci s úrovní globálního dluhu, včetně derivátů, je silně zadlužený a roztříštěný bankovní systém také extrémně riskantní.

Všechny banky na celém světě jsou nyní pod tlakem, protože dluhová krize se zhoršuje a většina dlužníků nemůže splácet své dluhy za tyto vyšší úrokové sazby. Dalším krokem bude, že banky zaznamenají velký nárůst nedobytných pohledávek a také zrychlení nesplácení.

Silný dolar také výrazně zatíží dolarové půjčky globálně a zejména rozvíjející se trhy.

S problémy v Evropě je nyní většina evropských bank extrémně křehká.

Přidáme-li k tomu 2 bilionovou derivátovou bublinu, svět se nyní blíží finanční bouři historických rozměrů .

Osobně bych ve finančním systému neponechal žádné větší množství likvidity

OCHRANA BOHATSTVÍ

Nejvyšší formou uchování bohatství je zlato a stříbro.

Nemá to však žádný účel držet vaše aktiva na uchování bohatství v rizikovém bankovním systému. Ještě horší je samozřejmě držet papírové zlato nebo stříbro v ETF nebo jiných strukturách fondů.

Značné množství fyzických drahých kovů je drženo ve velkých švýcarských bankách. Dvě největší švýcarské banky jsou silně zadlužené a pohybují se od jedné velké úvěrové nebo derivátové ztráty k druhé v miliardách švýcarských franků. A vrcholový management mění skoro tak rychle, jako obyčejní lidé mění triko. Rozhodně to není známka zdraví.

Zlato a stříbro by mělo být drženo ve fyzické podobě na vaše vlastní jméno s možností osobního přístupu.

Drahé kovy držené v bankách nejsou pojištěny.

Pojišťovny pravděpodobně utrpí velké ztráty na svých aktivech, protože jejich primární investice do akcií a dluhopisů klesají na hodnotě. Proto je nezbytné uchovávat kovy v trezorech, které jsou bezpečné bez pojištění.

Pamatujte, že bude nedostatek mnoha produktů včetně potravin a dalších nezbytných věcí, takže mějte rezervy.

Bohužel svět nyní vstupuje do temných let.

Ale pamatujte, že poté, co se připravíte, jsou nejdůležitější věci v životě rodina a přátelé. To je podpůrný kruh, který bude v příštích letech nejkritičtější.