Z katastrofy, která zasáhne každý kout naší planety Svět bude očividně vinit Putina. Putin, ani Covid ale nejsou důvodem ekonomické katastrofy, ke které se nyní blížíme.
Tyto a další události jsou katalyzátory, které budou mít velký účinek, protože narážejí na gigantickou dluhovou bublinu takového rozsahu, jaká nikdy předtím v historii nebyla. A bohužel k propíchnutí této epické bubliny stačí jen velmi málo.
Jednoznačné je, že všechny měny v příštích několika letech dokončí 100+ roční pád na NULU . Je také křišťálově jasné, že všechny bubliny aktiv – akcie, dluhopisy a nemovitosti – implodují ve stejnou dobu, což povede k dlouhé a hluboké depresi.

Varování jsme tu měli v letech 2006-9, ale centrální banky ho ignorovaly a ke stávajícímu bezcennému dluhu přidaly nový bezcenný dluh, aby vytvořily bezcenný dluh na druhou – zjevný recept na katastrofu.
Takže jak je často typické pro konec ekonomické éry, katalyzátor je zcela nečekaný a horší, než kdokoli mohl předvídat.

VÁLEČNÉ CYKLY

Stejně jako nikdo nevěnoval vážnou pozornost varování, které světu dala Velká finanční krize v letech 2006-9, od ukrajinské revoluce na Majdanu v roce 2014 bral Putinova varování vážně jen málo lidí.

A co může být horšího než velká válka, která se může rozvinout v jadernou a světovou válku.

Je smutné, že války jsou součástí historie a prakticky neexistuje období bez války. Wikipedia uvádí přibližně 40 probíhajících válek a konfliktů, přičemž většina z nich je relativně malá a lokální. Většina je na Blízkém východě a v Africe.

Války jsou hrozné na jakékoli úrovni a ruská invaze na Ukrajinu se určitě kvalifikuje jako další ponurý konflikt, kterému se dalo potenciálně předejít. V USA podporované majdanské revoluci na Ukrajině v roce 2014 byl vytlačen ruský přátelský ukrajinský prezident Janukovyč. Od té doby Putin vždy dával jasně najevo, že se nemůže smířit s tím, že by byl obklíčen Ukrajinou a členy NATO podporovanými USA a Západem s raketovými systémy mířícími na Rusko. Paralela s Kubou, Kennedym a Chruščovem v roce 1962 je zřejmá.

Ať už ​​požadavky Putina někdo naslouchal, nebo ne, dal velmi jasně najevo, že nikdy nemůže nechat Rusko zahnat do kouta tímto způsobem. Kdyby se USA a Západ zaměřily více na kritickou diplomacii v zájmu globálního míru, mohlo to být jinak. Ale místo toho všichni západní světoví vůdci našli mlhavé a nekontroverzní oblasti, na kterých se shodli, jako je Covid, změna klimatu, wokeismus, přepisování historie a vytváření neomezených pohlaví.

Lídři také záměrně ignorovali skutečnost, že svět směřoval k nevyhnutelnému ekonomickému kolapsu dluhu a aktiv. Mnohem snazší přestavět lehátka než řešit skutečné a důrazně katastrofické problémy.

Takže Putin je nyní nepřítelem číslo jedna západního světa, protože začít válku je vždy nepřijatelné, ať ji začne kdokoli. Lindsey Graham, americký republikánský senátor, právě navrhl, aby byl Putin odstraňen! Ale Boris Johnson naštěstí nesouhlasil, ale místo toho navrhl, aby byl Putin pohnán k odpovědnosti u Mezinárodního (trestního) soudu.

Je spravedlivé, že válečné zločiny jsou vždy zločiny, a proto by měly být potrestány.

Ale co je zajímavé pozorovat, je, že když USA se spojenci zahájí nevyprovokované války ve Vietnamu, Iráku, Libyi nebo Sýrii se stovkami tisíc nevinných obětí, ničí strukturu těchto společností a také vede k anarchii, nikdo nevolá po tvrdém zásahu svrhnutí amerického prezidenta nebo aby byl pohnán k odpovědnosti.

Je zřejmé, že svět nikdy neměl rovné podmínky.

FED UŽ NIKDY NEDOKÁŽE INFLACI STLAČIT ZPĚT

Inflace vedoucí k hyperinflaci byla v současné době zamořené dluhy vždy garantována, ačkoli Fed a další západní centrální banky nikdy nepochopily, co je inflace. Stejně jako nechápali, že jejich falešné a zmanipulované údaje o inflaci nemohou dosáhnout ani cíle Fedu ve výši 2 %. Nyní s reálnou inflací v USA přesahující 15 % (viz graf níže) má Fed nové dilema, na které není vůbec připraven.

Americká vláda vhodně změnila výpočet inflace tak, aby vyhovoval jejich účelu. Kdyby se drželi zavedené metody z 80. let, oficiální inflace by dnes byla přes 15 % a rostla by.

Pokud by Fed studoval a chápal rakouskou ekonomiku spíše než zaniklý keynesiánství, věděl by, že skutečná míra inflace závisí spíše na růstu peněžní zásoby než na zastaralém modelu spotřebitelských cen.

NA ZÁKLADĚ RŮSTU PENĚŽNÍ NABÍDKY JE NYNÍ INFLACE V USA 19 %

Pojďme se tedy podívat na růst nabídky Money Supply. Od roku 1971 rostl M2 o 7 % ročně. 7% růst znamená, že se ceny každých 10 let zdvojnásobí. Tedy 100% celková inflace za 10 let spíše než 2% ročně, která je cílem Fedu.

Jak ale ukazuje výše uvedený graf, exponenciální fáze začala v březnu 2020, kdy M2 od té doby rostl o 19 % ročně. To znamená zdvojnásobení cen každých 3,8 roku.

Protože peněžní zásoba roste o 19 % ročně, znamená to dle našich rakouských přátel z mises institutu, že inflace je také 19 %.

A tomuto čelily USA a svět před ukrajinskou krizí. Ale nyní se do globálního inflačního ohně přilévá spousta výbušného paliva.
RUSKO MÁ NEJVĚTŠÍ GLOBÁLNÍ REZERVY PŘÍRODNÍCH ZDROJŮ
Rusko má největší zásoby přírodních zdrojů na světě, mezi které patří uhlí, zemní plyn, ropa, zlato, dřevo, kovy vzácných zemin atd. V rublech se tyto zásoby zjevně výrazně zhodnotí s klesající měnou.

Celkem se ruské zásoby přírodních zdrojů odhadují na 75 bilionů dolarů. To je o 66 % více než druhá země USA a více než dvakrát více než Saúdská Arábie a Kanada.

I když se totální ruské dodávky pro svět neztratí, je jasné, že západ je odhodlán Rusko potrestat v nejvyšší možné míře. Proto, jak jsme již viděli při velké eskalaci cen ropy a plynu, nedostatek vyvine nesnesitelný tlak na ceny přírodních zdrojů.

Níže uvedená tabulka ukazuje země v Evropě, které jsou závislé na ruském plynu z více než 50 % své celkové spotřeby.

PŘICHÁZÍ KOMODITNÍ ČERNÁ LABUŤ

Globální trh s obilím, rostlinným olejem a hnojivy byl již před ruským útokem extrémně napjatý.

To, co se nyní děje, je komodita černá labuť napříč energetickými i zemědělskými zdroji.

Světový potravinový program loni v listopadu varoval před katastrofálním nedostatkem potravin pro několik stovek milionů lidí. To, co se děje nyní, to exponenciálně zhorší.

„Vše jde vertikálně nahoru. Celý výrobní řetězec je pod tlakem ze všech stran,“ řekl bývalý šéf zemědělských trhů OSN.

Energie a zemědělské produkty jsou propojeny. Plyn je surovinou pro výrobu hnojiv v Evropě. Rusko a Bělorusko dohromady tvoří 1/3 světového exportu potaše.

Přibližně 33 % světového exportu ječmene pochází z Ruska a Ukrajiny dohromady, 30 % pšenice, 20 % kukuřice a 80 % slunečnicového oleje.

Následky jsou nepředvídatelné.

Komoditní index Goldman Sachs vzrostl od dubna 2020 trojnásobně. Exponenciální fáze tohoto pohybu právě začala.

Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FOA) hlásí 43% nárůst cen potravin od roku 2020. A pamatujte, bylo to předtím, než začaly skutečné problémy.

GLOBÁLNÍ MĚNOVÉ A KOMODITNÍ INFERNO

Již od roku 2013 kdy jsme s prodejem investičního zlata začali varuji naše zákazníky před nadcházející inflací, vedoucí k hyperinflaci, založené na neomezeném tisku peněz.

Ale dynamit globální komoditní krize a nedostatek vržený do již tak katastrofálního dluhu a globálního monetárního ohně vytvoří peklo jaderných rozměrů.

Pokud zázrak velmi rychle nezastaví tuto válku (což je krajně nepravděpodobné), svět brzy vstoupí do hyperinflační komoditní exploze (myslím jak energie, kovy a jídlo) kombinované s kataklyzmatickou deflační implozí aktiv (vzpomeňme na dluhy, akcie a vlastnictví).

Svět bude po velmi dlouhou dobu zažívat zcela neznámé důsledky, aniž by byl schopen některý z nich vyřešit.

Vše výše uvedené by se s největší pravděpodobností stalo i bez globální války. Ale pokud se válka rozšíří mimo Rusko a Ukrajinu, pak jsou všechny sázky pryč. V tuto chvíli nehodlám o takovém výsledku spekulovat, protože to, co v současnosti stojí před námi, je jistě dost špatné.

JSOU NĚJAKÉ DOBRÉ ZPRÁVY?

Jsou tedy nějaké dobré zprávy? No, za prvé, jak často opakuji, rodina a malá skupina přátel a kolegů budou v nadcházející krizi neocenitelní.

A protože je zaručena komoditní inflace, je zřejmé, že fyzické zlato a nějaké stříbro budou zachráncem života před nadcházející destrukcí bublinových aktiv (akcií, dluhopisů, majetku.

Jak jsme psali mnohokrát:

"ZLATO A STŘÍBRO DOSÁHNE NEUVĚŘITELNÝCH VÝŠEK!"

V krizi tohoto rozsahu bych se držel dál od papírových aktiv včetně ETF jakéhokoli druhu. Je jednoznačně nezbytné mít fyzické kovy skladované mimo finanční systém.

A pamatujte, že své bohatství nebo zlato neměříte bezcennými papírovými penězi. Místo toho měřte své zlato a stříbro v uncích nebo gramech.

Stačí se podívat, co se stane se zlatem, když měna zkolabuje. Níže uvedený graf ukazuje zlato v rublech od roku 2000. Zlato vzrostlo 38X za posledních 21 let. Jen za posledních 12 měsíců vzrostlo zlato v rublech o 89 % a problémy právě začaly.

Rusko bylo v roce 2020 druhým největším světovým producentem zlata s 331 tunami po Číně s 368 tunami.

Tyto dvě země od roku 2000 oficiálně nashromáždily 3 400 tun zlata, což jim dává dohromady 4 200 tun.

Někteří zasvěcenci odhadují, že čínské zlaté rezervy by mohly být až 20 000 tun a ruské můžou být výrazně vyšší než 2 300 tun.

Takže zatímco Rusko a Čína od roku 2000 zvýšily své kombinované držby zlata 5X, USA údajně od roku 1980 držely 8 000 tun. Ale protože od roku 1953 neproběhl žádný oficiální fyzický audit amerického zlata, málokdo věří, že drží toto množství nezatíženého zlata.

Pamatujte: „Kdo drží zlato, určuje pravidla“

Kromě ochrany vašeho majetku před kolabujícími měnami opakuji, že okruh rodiny a přátel a pomoc druhým bude naprosto zásadní.