Kontroverzní důl Pebble v Severní Smerice

Důl Pebble je projekt těžby zlata, mědi a molybdenu v oblasti Bristol Bay v Aljašce. Tento projekt se setkal s velkým odporu ze strany místních obyvatel, kteří se obávají dopadu těžby na životní prostředí a zdroje potravy, které jsou pro ně kritické. V této práci se zaměříme na historii projektu, jeho současný stav a kontroverze, které ho obklopují.

Historie projektu

Projekt Důl Pebble byl poprvé představen v roce 2001 firmou Northern Dynasty Minerals, která vlastní většinový podíl v projektu. Tento projekt byl původně zamýšlen jako otevřený lom na těžbu zlata a mědi v oblasti Bristol Bay, která je bohatá na přírodní zdroje. V průběhu let byl projekt rozšířen o těžbu molybdenu a byly navrženy podzemní doly. Tento projekt byl od začátku velmi kontroverzní kvůli jeho dopadu na životní prostředí a místní komunity.

V roce 2011 zveřejnila agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) zprávu, která varovala před vážnými dopady těžby na životní prostředí a zdroje potravy v oblasti Bristol Bay. EPA zjistila, že těžba by mohla způsobit vážné škody na ekosystému a mohla by ohrozit životy místních obyvatel, kteří závisí na rybolovu a sběru plodů moře.

V roce 2014 vláda USA vyhlásila zákaz těžby v oblasti Bristol Bay a nařídila Northern Dynasty Minerals zrušit všechny povolení spojené s projektem. Northern Dynasty Minerals však pokračovala v právních bojích a snažila se získat zpět svá povolení.

Současný stav projektu

V současné době je projekt Důl Pebble stále předmětem kontroverzí. V roce 2019 vláda USA změnila svůj postoj k projektu a uznala, že zákaz těžby byl založen na chybných informacích. Northern Dynasty Minerals nyní tvrdí, že má podporu vlády USA a že projekt může pokračovat.

Nicméně, místní obyvatelé a organizace na ochranu životního prostředí nadále varují před vážnými dopady těžby na životní prostředí a místní komunity. V roce2020 byla agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) požádána o opětovné zhodnocení dopadů projektu na životní prostředí. V květnu 2021 EPA oznámila, že projekt Důl Pebble ohrožuje přírodní zdroje a způsobuje negativní dopad na životní prostředí v oblasti Bristol Bay. EPA proto navrhla, aby byl projekt zakázán.

V červenci 2021 podala vláda USA žalobu proti projektu Důl Pebble a tvrdí, že Northern Dynasty Minerals porušila zákony týkající se ochrany životního prostředí a že projekt by měl být zrušen. Northern Dynasty Minerals se brání a tvrdí, že vláda USA je vůči projektu předběžně zaujatá a že podpořila zákaz těžby na základě chybných informací.

Kontroverze

Projekt Důl Pebble je obklopen kontroverzemi a sporůmi mezi Northern Dynasty Minerals, místními obyvateli a organizacemi na ochranu životního prostředí. Hlavním sporem je dopad projektu na životní prostředí a místní komunity. Místní obyvatelé se obávají o zdroje potravy, které jsou pro ně kritické, jako je rybolov a sběr plodů moře.

Dalším problémem je otázka zdrojů vody pro těžbu. Těžba zlata, mědi a molybdenu vyžaduje velké množství vody, což by mohlo mít vážné dopady na zdroje vody v oblasti. Kromě toho by mohla těžba způsobit vážné škody na ekosystému v oblasti Bristol Bay, která je známá svou rozmanitou a citlivou přírodou.

Další kontroverze se týkají politických a právních aspektů projektu. Northern Dynasty Minerals tvrdí, že má podporu vlády USA a že projekt může pokračovat. Nicméně, mnoho místních obyvatel a organizací na ochranu životního prostředí tvrdí, že vláda USA by měla projekt zakázat kvůli jeho dopadu na životní prostředí a místní komunity.

Závěr

Projekt Důl Pebble je jedním z nejkontroverznějších projektů těžby v posledních letech. Místní obyvatelé a organizace na ochranu životního prostředí varují před vážnými dopady těžby na životní prostředí a místní komunity. Vláda USA se stále snaží

zdreje:

Northern Dynasty Minerals Ltd. (2021). About Pebble. https://www.northerndynastyminerals.com/projects/pebble/about-pebble/
U.S. Environmental Protection Agency (2021). Bristol Bay Watershed Assessment. https://www.epa.gov/bristolbay
United States District Court for the District of Alaska (2021). United States v. Pebble Limited Partnership, Northern Dynasty Minerals Ltd., and Alaska Peninsula Corporation. https://www.akd.uscourts.gov/united-states-v-pebble-limited-partnership-northern-dynasty-minerals-ltd-and-alaska-peninsula
Alaska Public Media (2021). Pebble Mine fight continues, even as company claims federal support. https://www.alaskapublic.org/2021/06/18/pebble-mine-fight-continues-even-as-company-claims-federal-support/
The New York Times (2020). Trump Administration Removes Roadblock to Copper Mine in Arizona. https://www.nytimes.com/2020/01/13/us/politics/trump-arizona-copper-mine.html
The Washington Post (2020). Trump administration reopens permitting for controversial Alaska gold mine. https://www.washingtonpost.com/climate-environment/2020/07/24/trump-alaska-mine-permitting/