Vzhledem k tomu, že svět je na pokraji velkého geopolitického konfliktu, který má určitou pravděpodobnost, že přeroste ve válku, USA rozhodně nemají státníka, který by je takovým konfliktem mohl vítězně provést.

Putin dostal USA přes situaci s Ukrajinou a Biden pravděpodobně nezíská žádnou podporu od Scholze, německého kancléře nebo prezidenta Macrona, jak skvěle ilustruje obrázek níže

V USA mají neustálý strach z Ruska a zoufale se snaží uzavřít obranné dohody s mnoha zeměmi sousedícími s Ruskem. Vztah Evropy a EU s Ruskem je složitější, zejména kvůli silné evropské závislosti na ruské energii a zejména plynu. Například Německo je závislé na Ruském plynu ze 60 %. Protože Německo nyní zavírá svou poslední jadernou elektrárnu, je zcela závislé na ruském plynu, a proto je velmi nepravděpodobné, že by si Putina odcizili.

Německo se tedy pravděpodobně nepostaví v konfliktu na Ukrajině na stranu USA a Macron jako obvykle neví co má dělat.

TŘI NEÚSPĚŠNÉ INVAZE DO RUSKA

V historii došlo ke třem velkým invazím do Ruska/Sovětského svazu. Švédsko to zkusilo na počátku 18. století, Napoleon na počátku 19. století a Německo ve 40. letech 20. století. Pokaždé Rusku pomáhaly velmi chladné zimy a také taktika ústupu jednotek a vypalování měst za nimi. Útočník tak neměl žádné zásoby a mnoho vojáků hladovělo nebo umrzlo. V závěrečných bitvách čelili Rusové slabým a značně oslabeným nepřátelům, a proto zvítězili v každé z těchto velkých invazí.

RUSKO – UKRAJINA, nebo ČÍNA – TAIWAN SPUSTÍ EKONOMICKÝ KOLAPS?

Zda Rusko napadne Ukrajinu nebo ne, ukáže čas, ale náznaky vypadají zlověstně. Rusko nikdy vážně nenapadlo západní Evropu (kromě druhé světové války, aby zastavilo Němce), ale vždy obrátilo svou pozornost především na východ a jihovýchod. Je tedy asi jasné, že Putinovými ambicemi je postupně obnovit starou ruskou říši.

Potenciální invaze na Ukrajinu, i když bez násilí, bude mít pravděpodobně velký dopad na svět. Co dělá takovou invazi pravděpodobnější, je to, že Rusko historicky považuje Ukrajinu za součást svého impéria.

Situace mezi Čínou a Tchaj-wanem je velmi podobná. Čína se domnívá, že Tchaj-wan je její a čínská invaze by pro nás nebyla velkým překvapením.

To, jak by USA a zbytek světa reagovaly na kteroukoli z těchto potenciálních invazí, určí, zda budeme čelit potenciální světové válce. Ale Putinův úsudek o USA je pravděpodobně správný, totiž že USA jsou zemí se slabým vedením, slábnoucí armádou a ekonomicky zkrachovalou. Ano, USA mají masivní jaderný arzenál, ale ani ten dnes pravděpodobně nebude účinný proti mnohem lepšímu ruskému raketovému systému.

Válka sama o sobě je vždy nebezpečná pro světovou ekonomiku a geopolitickou situaci. Ve světě, který je finančně a morálně zkrachovalý, by stačila i invaze Ruska nebo Číny bez většího násilí jako katalyzátor k výbuchu globálních dluhových a aktivových bublin.

KŘEHKÉ SVĚTOVÁ HOSPODÁŘSTVÍ

Křehkost světové ekonomiky je asi zřejmá každému, který situaci sleduje.

Vezmeme-li například americké akcie, je nadhodnocení do očí bijící, ale investoři na jedno oko slepí bohužel vidí pouze trh, který neustále roste. Jejich nejlepším přítelem je bohatý strýček Fed, jehož kapsy jsou neomezené. Proto bude vždy podporovat trh, jakkoli hluboko klesne. Nejen to, také rozdá jakoukoli částku peněz svým kolegům bankéřům, o které požádají, aby mohli financovat další své ztrátové výstřelky.

Problémem strýčka Feda není hloubka jeho kapes, ale kvalita jejich obsahu. Čím více kouzlí nových peněz, tím nižší je jejich hodnota a kupní síla obyvatelstva.

Akciové trhy jsou masivně nadhodnoceny podle jakýchkoli kritérií, jako je maržový dluh, hodnota k tržbám, poměr ceny a zisku, atd. Tohle investoři na akciových trzích totiž neřeší. Jedná se zřejmě o stádový efekt.

Akciový trh není jen nadhodnocený, ale je to historické extrém, ať už použijeme jakékoli měřítko.

Ale vezměme si velmi spolehlivý Buffet Indicator, který nám řekne, jak opilí investoři skutečně jsou.

Mezi lety 1975 a 1995 byl poměr zásob k HDP v průměru 50 %. Na bublině v roce 2000 to bylo 140 % a nyní s bublinou EPIC  je to více než 200 %. Takže návrat zpět na úroveň 1975-95 by znamenal 75% pokles. Ale epická bublina velmi pravděpodobně vyústí v epický pád, takže bych očekával kolaps o 90-95% v reálných hodnotách, což je v souladu s pádem 1929-32 o 90%.

GLOBÁLNÍ DLUHOVÁ BUBLINA, KTERÁ NEJDŘÍVE VYBUCHNE A PAK IMPLODUJE
Vzhledem k tomu, že globální dluh v tomto století vzrostl raketově trojnásobně, ze 100 bilionů dolarů na 300 bilionů dolarů. Raketové palivo, které pohánělo tento explozivní růst na trzích aktiv, je jen vzduch proměněný ve falešné peníze.

Zpočátku dluh exploduje kvůli neomezenému tisku, to aby se zachránil finanční systém včetně trhu s deriváty v hodnotě 2 biliard dolarů. Prognóza 3 biliard dolarů v tabulce níže zahrnuje kolaps trhu s deriváty .

Poté, když svět zjistí, že likvidita centrální banky vytvořená ze vzduchu je bezcenná, dluhová bublina v okamžiku splaskne spolu se všemi aktivy financovanými dluhovou bublinou.

COVID NEBYL PŘÍČINOU, ALE JEN VÝMLUVOU

Mnohokrát jsem poukázal na to, že Covid nebyl příčinou současné krize, ale jen vhodnou záminkou co spustili tiskárny naplno. Skutečná krize začala v září 2019, kdy byl Fed nucen poskytnout nouzové půjčky řadě silně nelikvidních obchodních domů na Wall Street, jako jsou Nomura, JP Morgan a Goldman Sachs. Celkem Fed poskytl nouzové repo půjčky v rozsahu 19,9 miliard dolarů. Nomura, Goldman a Morgan obdržely 8 miliard dolarů a pouhých šest domů dostalo 62 % z téměř 20 miliard dolarů, což kromě výše zmíněných bank byly Barclays, Citigroup a Deutsche Bank. Viz tabulka níže.

Co dělá tyto repo půjčky ještě kontroverznějšími, je to, že podle ekonoma Michaela Hudsona byly poskytnuty v rozporu s Dodd-Frankem.

Když Covid začal na začátku roku 2020, centrální banky mohly pohodlně obviňovat pandemii z masivního a pokračujícího rozšiřování svých rozvah. Skutečným problémem však bylo, že velké investiční banky byly opět na pokraji bankrotu.

2022 ZAČÁTEK NEJVĚTŠÍ SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSKÉ KRIZE V HISTORII

Co bylo vždy křišťálově jasné (alespoň mně!), je to, že krize z let 2006-9 nebyla nikdy vyřešena, ale jen dočasně oddálena. Bylo naprostým zázrakem, že se centrálním bankám podařilo oklamat svět dalších 10 let, až do září 2019, kdy se znovu objevily problémy.

Je pravda, že všichni hráči ve finančním systému mají zájem zúčastnit se této falešné hry Monopoly postavené na iluzorních základech. Sklidili všechny výhody, ale nenesou odpovědnost za žádné ztráty.

Ale problém, který se znovu objevil v září 2019, nezmizí. Exploze bilancí a dluhů centrálních bank nyní dosáhla nezvladatelných a neřešitelných rozměrů.

Rok 2022 bude prvním z mnoha let, kdy svět zažije největší finanční a ekonomickou krizi v historii.

Protože nikdy v historii svět nezažil globální ekonomickou krizi těchto rozměrů způsobenou masivně nadměrnými dluhy ve všech koutech světa, umocněnou epickými bublinami na všech trzích aktiv.

Nezáleží tedy na tom, zda bude katalyzátorem potenciální invaze na Ukrajinu nebo na Tchaj-wan, nebo přijde z méně významné sněhové vločky, která spustí lavinu.

Riziko masivní laviny, která rozdrtí trhy s úvěry a aktivy, je tak vysoké, že každý, kdo mu nesejde z cesty, uvidí jeho bohatství totálně rozdrcené.

Zlato je již 5 000 let nejlepší ochranou v jakékoli krizi a je nepravděpodobné, že by tomu bylo tentokrát jinak.

Očekával bych, že zlato bude v té době mnohem výše, ale pamatujte, že zlato držíme pro účely uchování bohatství a ne jako spekulativní investici, takže cena je méně důležitá než ochrana bohatství.

ZLATO JE DNES STEJNĚ LEVNÉ JAKO V ROCE 1970 A 2000

Nakonec mi dovolte znovu připomenout, že zlato je dnes v poměru k americké peněžní zásobě stejně levné, jako bylo v roce 1970 když byla cena unce za 35 USD nebo v roce 2000 za 300 USD, jinými slovy zlato v dněšní době není drahé a už vůbec né predražené.

KRACH AKCIÍ A SILNÝ VZESTUP ZLATA

Obvykle se nestaráme o krátkodobé pohyby, pro nás je klíčem ochrana našeho bohatství, tedy dlouhodobé držení. 

Ale podíváme-li se na současné trhy, je velmi pravděpodobné, že zřejmě brzy dojde k velkým pohybům.

Investoři, kteří se drží investic na akciovém trhu, zažijí šok na celý život, protože bublina na akciovém trhu brzy praskne. Pokles hodnoty aktiv bude hodně tvrdý a trvalý, což povede k masivní destrukci bohatství. Začátek skutečného krachu by mohl nastat během následujících měsíců.

Zlato dlouhodobě konsolidovalo a chystá se propuknout vzhůru. Jakmile zlato pronikne hranici nad 1 900 $, posun nahoru bude velmi silný.