Jedním z nejděsivějších uměleckých děl je Bruegelův „Triumf smrti“ namalovaný v roce 1562. Obraz zobrazuje konec života na zemi.

Upřímně doufám, že takhle svět nebude doslova vypadat v příštím desetiletí nebo dvou, ale metaforicky to není nepravděpodobné zobrazení chaosu, který by nás všechny mohl zasáhnout.

Na malíře měl jednoznačně velký vliv mor černé smrti ze 14. století , který zabil až polovinu světové populace.

Morálním poselstvím je, že když zasáhne chaos, destrukce postihne každého, bohaté i chudé, mladé i staré. Nikdo neunikne silou ani oddaností.

Finanční, ekonomická a morální devastace, která se chystá zasáhnout svět, přijde pro více než 99,5 % lidí jako blesk z čistého.

Pro většinu lidí tak nadcházející události budou jako definice slova CHAOS: „Stav naprostého zmatku a nepořádku“.

CHAOS ČÍSLO 1: COVID

Když mluvíme o nepořádku, stejně jako o černé smrti, která inspirovala Bruegelův obraz, svět nyní čelí globální pandemii. Na černou smrt ve 14.století zahynolo údajně 50 % celosvětové populace, dnes sledujeme celkový počet úmrtí v důsledku současné pandemie 0,06 % světové populace! A dokonce i toto číslo může být nadhodnoceno kvůli použitým klasifikačním pravidlům.

Pro toto mizivé procento je svět již brzy třetím rokem paralyzován.

Existují karantény, povinné vakcíny s přeočkováním, covid pasy, uzavřené školy, zavřené kanceláře, krach leteckých společností, omezený turismus,, nedostatek pracovních sil, součástek, produktů, uzavřené hranice a pro pár lidí, kteří se odváží cestovat přes hranice, čeká více byrokracie, papírování a testů než v policejním státě. Tisk peněz a tvorba kreditů zároveň exponenciálně roste.

Politici zjevně viní vědce ze všech pravidel, která lidem vnucují.

Je zajímavé, že s téměř 200 zeměmi světa má každá země jiná pravidla, jak se s covidem vypořádat. Pokud by všechna tato pravidla byla založena na vědě, mysleli byste si, že pravidla by byla stejná pro všech 200 zemí.

Nebo by to mohlo být tak, jak se mnozí pozorovatelé domnívají, že politici využívají pandemii ve svůj vlastní prospěch.

Nebo je pravděpodobnější, že ani vědci, ani politici nemají ponětí, jak se vypořádat s nemocí covid?

Například ve Švédsku neexistuje žádná uzamčení, žádná karanténa, žádné zavřené obchody, žádné roušky a průmysl funguje normálně. Případy a úmrtí na covid jsou na spodní hranici evropského průměru. Hmmm – tolik ke všem těmto trestajícím pravidlům ve většině zemí.

Důsledky těchto neustálých změn pravidel a odstávek ve státech po celém světě budou mít jednoznačně zničující dopad na již tak velmi křehkou světovou ekonomiku a finanční systém.

CHAOS ČÍSLO 2: GLOBÁLNÍ DLUH

Pokud tedy vědci a vlády nemají ponětí, jak se vypořádat s virem Covid, můžeme alespoň předpokládat a doufat, že centrální bankéři a vlády mají ekonomiku a finanční systém pevně pod kontrolou.

Jak moc se můžeme mýlit?

Od vytvoření Federálního rezervního systému v roce 1913 centrální a komerční bankéři úspěšně řídí finanční systém ve svůj vlastní prospěch. Ale to, co jim skutečně dalo volnou ruku k tisku neomezeného množství peněz, bylo v srpnu 1971, kdy Nixon ohlásil zrušení zlatého standardu. Od té doby se cynický pohled prezidenta Thomase Jeffersona na bankéře skutečně naplnil.

Citát Thomas Jefferson

Jak neuvěřitelně prozíravé bylo Jeffersonovo tvrzení. Musíme si pamatovat, že Fed je soukromá banka, která zcela ovládá americký finanční systém. A dokud americký dolar zůstane rezervní měnou světa, tak Fed nadále bude také kontrolovat hlavní části globálního finančního systému.

Jefferson měl/bude mít pravdu i ohledně inflace a deflace. Současný finanční systém nyní vstupuje do fáze inflace, která s největší pravděpodobností vede k hyperinflaci, jak informovaní vědí. 

Než však tento finanční systém skončí, musí být zcela bezcenný dluh zničen deflační implozí nejen dluhu, ale také bublinových aktiv financovaných tištěnými penězi vytvořenými ze vzduchu.

Deflační deprese bude tedy pravděpodobně koncem dalšího neúspěšného experimentu systému nekrytých peněz, který byl odsouzen k záhubě v den, kdy byl před více než 111 lety vytvořen na ostrově Jekyll (známé také jako 'Tajné shromáždění na odlehlém ostrově Jekkyl'. – dohoda o vzniku FED)

Že se to stane nám Jefferson řekl již před více než 200 lety.

Jestli nás historie něčemu učí, tak to, že se z historie nikdo nepoučí a všichni si myslí, že dnes je to jinak, protože jsme tady.

Čím více se věci mění, tím více zůstávají stejný.

Takže zpět k Bruegelovi. Imploze finančního systému a následně globální ekonomiky bude mít zjevně velké dopady na život na Zemi.

Musíme si pamatovat, že NIKDY V HISTORII nebyla globální dluhová krize takového rozsahu.

Nikdy předtím nebyly dluhové bubliny na této úrovni v Evropě, v Severní a Jižní Americe, Asii, Africe a Oceánii synchronizovány na úrovni, kterou zažíváme nyní. 

Stačí se podívat na velikost dluhu, který byl vytvořen od roku 1971.

Trvalo několik tisíc let, než jsme se v roce 1971 dostali na globální dluh 1,5 bilionu dolarů. A o 29 let později dluh vzrostl 66x na 100 bilionů dolarů a od té doby se zvýšil ještě 3x na 300 000 $.

Takže když byly okovy odhozeny zrušením zlatého standardu v roce 1971, mezi bankéři a vládami bylo svobodné vytvářet neomezené množství peněz.

A to se jim podařilo! Globální dluh stoupl 200x od doby, kdy Nixon sebral zlaté krytí dolaru a všech ostatních měn.

Pokud jde o dluh ve výši 3 bilionů dolarů v roce 2030, vyjádřím se později v tomto článku.

Úplně poslední fáze této měnové éry začala v roce 2006 Velkou finanční krizí. Desítky bilionů dolarů vytištěných, zapůjčených a garantovaných dokázaly dočasně opravit Humpty Dumpty.

Ale mně a některým dalším pozorovatelům bylo zcela jasné, že záplata nebude mít dlouhého trvání. Takže v září 2019 se finanční systém dostal pod silný tlak a centrální banky zpanikařily ve snaze zachránit zkrachovalý bankovní systém masivní likviditou. Pro banky to bylo pohodlné, protože měly omluvu pro tisk peněz, protože Covid začal o několik týdnů později.

Normálně vlády potřebují rozpoutat válku, aby měly záminku pro tisk vážných peněz. Ale pandemie vytvořená v laboratoři funguje ještě lépe.

Svět je nyní v naprosto neprobádaných a velmi nejistých vodách. Loď v takovém nebezpečí nepotřebuje víc než malou bouři, aby byla zasažena nenapravitelným poškozením.

Nikdo nemůže předvídat, co se stane, protože nemáme s čím srovnávat. Je ale velmi pravděpodobné, že tvora (z Jekyll Island), který vytvořili bankéři a vlády, čeká strašlivý osud – osud, o kterém mohou světu vyprávět jen budoucí historikové.

CHAOS ČÍSLO 3: DERIVÁTY

Globální nesplacené deriváty vykázala BIS v Basileji (Bank of International Settlement) v polovině roku 2000 na 1,4 bilionu dolarů. Toto číslo BIS pohodlně snížilo na přibližně 600 bilionů dolarů na konci roku 2000 započtením pozic.

Banky jako Deutsche nebo JP Morgan vykázaly hrubé nesplacené deriváty ve výši 40-50 bilionů dolarů.

Všechny banky však začišťují hrubé částky derivátů na nevýznamnou úroveň s argumentem, že tyto nízké a zcela zavádějící částky jsou jejich skutečnými expozicemi.

No, bankéři mohou občas oklamat některé lidi, ale nakonec víme, kdo budou skuteční blázni!

Problém se započtením spočívá v tom, že když protistrany selžou, hrubé riziko zůstává hrubé.

Deriváty byly pro banky a další finanční subjekty neuvěřitelným roztočem peněz. Dnes existuje tolik neprůhledných způsobů, jak vytvářet a skrývat deriváty z oficiálních zpráv, že nikdo nemá ponětí o skutečné nesplacené částce. Ale klidně by to mohlo být v kvadrilionech dolarů.

Pamatujte, že prakticky každý finanční nástroj vytvořený dnes se skládá z derivátů, ať už se jedná o ETF akciové nebo dluhopisové fondy, úrokové swapy, forexové swapy, hypoteční úvěry atd., atd., seznam je nekonečný.

Deriváty fungují velmi dobře v manipulovaném uspořádaném systému, když existuje neustálá poptávka. Ale až se hudba zastaví a likvidita vyschne, teprve potom budeme znát skutečné nesplacené částky.

Známé deriváty hlášené BIS jsou ve výši 600 bilionů dolarů a navíc neprůhledný finanční systém, který se pravděpodobně bude pohybovat v biliardách dolarů.

Nikdo neví přesnou částku, ale klidně by to mohly být 2 biliardy dolarů a pravděpodobně i více.

CHAOS ČÍSLO 4: ČASOVANÁ BOMBA

Pokud se tedy podíváme na příštích 5–10 let a nakreslíme si obrázek toho, co by se mohlo stát finančnímu systému, riziko, kterému svět čelí, je děsivé.

Globální dluh jistě vzroste z 300 bilionů dolarů na alespoň 500 bilionů USD. To číslo je opravdu hodně podhodnocené.

K tomu přidáme globální nekryté závazky (důchody, zdravotní péče atd.), které snadno dosáhnou 500 bilionů dolarů.

Nakonec přidáme deriváty, což jsou 2 biliardy dolarů – a to je také pravděpodobně příliš konzervativní odhad.

Když protistrany selžou, centrální banky budou muset všechny tyto peníze vytisknout, aby zabránily selhání bank.

Takže pokud jsou mé předpoklady správné, globální dluh v příštích 5-10 letech vzroste z 300 bilionů dolarů na 3 biliardy dolarů.

Ale asi se budu v mnoha ohledech mýlit, jako že to nebude trvat tak dlouho jako 10 let. Z historie víme, že hyperinflace jde velmi rychle. Také většina odhadů dluhu a derivátů je pravděpodobně příliš podhodnocená.

Přesto předpokládejme, že svět nyní čelí časované bombě ve výši 3 kvadrilionů dolarů. Opravdu velmi děsivá vyhlídka.

Warren Buffet měl v roce 2002 pravdu, když nazval deriváty finančními nástroji HROMADNÉ DESTRUKCE. Důkazy bohužel brzy uvidíme.

Protože všechny měnové systémy v historii skončily, musíme předpokládat, že skončí i největší globální bublina všech dob.

A jelikož se tento morbidní systém dotýká všech koutů našich životů a vedl k dekadentnímu světu, kde morální a etické hodnoty prakticky vymizely, potřebuje svět očistu v podobě lesního požáru, aby znovu začaly růst nové zelené výhonky.

PŘIPRAVTE A DOSAŽTE TRIUMFU PŘEŽITÍ

Jak jsem uvedl v tomto článku, nikdo přesně neví, jak se věci vyvinou.

Co ale víme je, že riziko je pravděpodobně větší než kdykoli v historii. Obezřetnost nám tedy říká, abychom se dostali z bublinových aktiv, jako jsou akcie, dluhopisy a spekulativní nemovitosti. Jakmile začne pád, tato aktiva pravděpodobně ztratí 90 % nebo více v reálných hodnotách(reálně proti zlatu).

Většina akciových investorů pravděpodobně koupí všechny propady, když trh bude klesat, aniž by si uvědomovali, že pád sjedou až na dno. A tentokrát se trh nevzpamatuje během pár let a pravděpodobně se nevzpamatuje ani za desetiletí.

Mimo běžné půjčky je také důležité zbavit se dluhů běžných hypoték na nemovitosti.

Vlastní fyzické zlato a trochu stříbra (mnohem volatilnější). To bude vaše pojistka proti prohnilému finančnímu systému.

Jako rodina vlastníme a doporučujeme fyzické zlato již skoro 20 let. Ani jednou jsme se nebáli o cenu. Historie nám sama říká, že vlády a centrální banky neomylně ničí hodnotu peněz. Kdo to nevidí, vidět to jen nechce.

Ale pro ty, kteří sledují cenu zlata, si myslím, že korekce zlata je za námi. Vždy existuje šance na konečný pohyb dolů o 50-100 $ na unci. Ale to by na naší dlouholeté strategii stějně nic nezměnilo, protože další velký posun nahoru brzy přijde a to na mnohem vyšší úrovně než dnes.

Koneckonců nás čekají těžké časy. Pomoc rodině a přátelům je tedy velmi důležitá.

Je odpovědností každého odolat triumfu smrti a dosáhnout triumfu přežití – finančního i duševního.

A pamatujte, že mnoho z nejlepších věcí v životě je zdarma – přátelství, rodina, láska, hudba, knihy, příroda, koníčky a mnoho dalšího.

Všem našim čtenářům přejeme harmonický rok 2022 navzdory bouřlivé době, do které vstupujeme!