Digitální dollar: Válka o hotovost

Minulý týden vydal Federální rezervní systém „diskusní dokument“, který zkoumá klady a zápory potenciálního digitálního dolaru americké centrální banky. Podle tiskové zprávy Federálního rezervního systému centrální banka doufá, že na tento nápad získá zpětnou vazbu od veřejnosti.

„Těšíme se na jednání s veřejností, volenými zástupci a širokým spektrem zainteresovaných stran při zkoumání pozitiv a negativ digitální měny centrální banky ve Spojených státech,“ řekl předseda Federálního rezervního systému Jerome H. Powell.

Vládou vydávané digitální měny se prodávají na základě příslibu pohodlí a bezpečnosti. Ale je tu i temnější stránka – příslib kontroly.

Digitální dolary by byly podobné bitcoinu a dalším kryptoměnám. Existovaly by jako virtuální bankovky nebo mince uložené v digitální peněžence na vašem počítači nebo chytrém telefonu. Rozdíl mezi vládní digitální měnou a bitcoinem je v tom, že hodnota digitální měny je podporována a kontrolována státem, stejně jako tradiční fiat měna.

Digitální dolar by nakonec mohl nahradit fyzickou hotovost. Zastánci vyzdvihují jeho pohodlí a bezpečnost. Nad touto myšlenkou se do nebes rozplýval článek Business Insider.

Digitální dolar podporovaný Fedem by pak poskytoval mnoho výhod nabízených kryptoměnami bez jejich divokých cenových výkyvů a poplatků za používání. Teoreticky by CBDC pro průměrného Američana spojilo nejlepší aspekty fyzických a digitálních měn.

Minulý rok Čína spustila pilotní program digitálního juanu. Digitální měna podporovaná čínskou vládou  získala podporu  , když největší online prodejce v zemi oznámil první virtuální platformu, která přijímá čínskou digitální měnu. Čína není jedinou vládou, která zkoumá možnosti digitálních peněz. Švédsko vyvinulo vlastní digitální měnu. Evropská centrální banka prosazuje digitální euro. A guvernérka ruské centrální banky  Elvira Nabiullina pro CNBC řekla, že digitální měna je „budoucností našeho finančního systému“.

Nakonec by to vyžadovalo zákon Kongresu, aby se digitální dolar stal zákonným platidlem.

Američtí představitelé si na vrcholu pandemie pohrávali s možností digitálního dolaru. Demokratický návrh na stimulační platby v důsledku pandemie koronaviru obsahoval digitální měnu uloženou do digitálních peněženek.

Vládní digitální měna se prodává veřejnosti jako bezpečná a pohodlná alternativa k fyzické hotovosti. Bylo nám také řečeno, že to pomůže zastavit nebezpečné zločince, kteří mají rádi neovladatelnost hotovosti. Ale kořenem přechodu k vládní digitální měně je „válka proti hotovosti“. V zásadě jde o kontrolu. Odstranění hotovosti vytváří potenciál pro vládu sledovat a dokonce kontrolovat spotřebitelské výdaje a centrálním bankám by to ještě více usnadnilo zapojit se do manipulativní měnové politiky, jako jsou  záporné úrokové sazby .

Představte si, že by neexistovala žádná hotovost. Před zraky vlády by nebylo možné skrýt ani sebemenší transakci. Něco tak jednoduchého, jako je váš ranní výlet do Starbucks, by nebylo tajemstvím před vládními úředníky. Jak  uvedla agentura Bloomberg v článku zveřejněném v době, kdy Čína spustila svůj pilotní program digitálního jüanu, digitální měna „nabízí čínským úřadům takovou míru kontroly, jakou s fyzickými penězi nikdy nelze mít“.

Vláda by dokonce mohla „vypnout“ schopnost jednotlivce nakupovat. Bloomberg  popisuje, jak velkou kontrolu může digitální měna poskytnout čínským úředníkům.

PBOC také naznačila, že by mohla omezit velikost některých transakcí nebo dokonce vyžadovat osobní schůzku, aby bylo možné provádět velké transakce. Někteří pozorovatelé se ptají, zda by platby mohly být spojeny s nově vznikajícím systémem sociálních úvěrů, v němž jsou občané s příkladným chováním „zařazeni na bílou listinu“ pro privilegia, zatímco ti, kteří se dopouštějí trestných činů a jiných přestupků, jsou vynecháni. „Cílem Číny není učinit platby pohodlnějšími, ale nahradit hotovost, aby mohla mít na lidi lepší přehled než dosud,“ argumentuje Aaron Brown, kryptoinvestor, který píše pro Bloomberg Opinion.

Ekonom Thorsten Polleit nastínil potenciál vládní kontroly podobné Velkému bratrovi s příchodem digitálního eura v  článku publikovaném Mises Wire

Vlády po celém světě tiše vedly válku o hotovost už léta. V roce 2017  MMF zveřejnil strašidelný dokument, který vládám nabízí návrhy, jak přejít k bezhotovostní společnosti i přes silný odpor veřejnosti.

Stejně jako u většiny věcí, které vláda dělá, byste se měli mít na pozoru před digitálním dolarem. Má to temnou stránku, kterou si můžete být jisti, že mainstream bude většinou ignorovat.