John Law

John Law, renomovaný skotský ekonom, se narodil 21. dubna 1671 v Edinburghu ve Velké Británii. Law patřil do rodiny bankéřů a zlatníků. Jeho otec byl majitelem slavného hradu Lauriston a jeho matka byla vzdálenou příbuznou vévody z Argyllu. Jeho otec zemřel v roce 1688, když mu bylo pouhých 13 let. Poté se jeho výchovy ujala matka a poskytla mu učitele teoretické a aplikované ekonomie. Ve 14 letech se Law připojil k rodinné firmě a začal studovat bankovnictví. Jeho zájem se však brzy z firmy zatoulal a začal se oddávat zábavám, odcestoval do Londýna a začal prohrávat velké množství peněz v hazardu. Jeho matka neustále kladla důraz na jeho vzdělání a díky jejímu úsilí Law studoval v Londýně matematiku, obchod a politickou ekonomii.

9. dubna 1694 se Law utkal v souboji s Edwardem Wilsonem, Wilson byl zabit a Law musel uprchnout z kontinentu, aby unikl trestu smrti. Uchýlil se do Amsterdamu, kde se začal vzdělávat v bankovních operacích. Law se po deseti letech vrátil do Skotska a publikoval jedno ze svých vysoce uznávaných děl Money and Trade Considered, with a Proposal for Supplying the Nation with Money. .Skotskému parlamentu také navrhl plán bankovní reformy, který se setkal s odmítnutím. Poté, co v roce 1716 čelil několika dalším odmítnutím svých plánů skotskou vládou, získal Law povolení navrhnout své plány francouzské vládě. Lawovy návrhy na snížení veřejného dluhu se setkaly s velkým souhlasem dluhem prolezlé Francie. Zasazoval se o rozvoj národní banky, která by poskytovala a rozšiřovala zdroje úvěrů, a také o vydání papírových peněz krytých půdou, zlatem nebo stříbrem. Zákon zastával socialistický pohled na vyloučení soukromých podniků vytvořením státem vlastněné banky pro regulaci národních financí a státní společnosti pro obchod. Law navrhoval, že tato politika by pomohla státu vytvořit monopol financí a obchodu a zisky získané z tohoto podniku by pomohly splatit státní dluh. Nicméně,

V roce 1716 založil v Paříži General Bank, soukromou banku, která měla pravomoc vydávat bankovky. Později spojil svou banku s Louisianskou společností, která měla výhradní privilegium na rozvoj francouzských kolonií v údolí Mississippi v Severní Americe. V roce 1718 byla banka pojmenována Royal Bank, což znamenalo, že vydané bankovky byly zaručeny králem. Law byl jmenován generálním kontrolorem financí, aby přilákal kapitál. Jeho podnik se po několik let ukázal jako ziskový, ale kvůli určitým politickým komplikacím a sporům se projekt pokazil a John Law jako zakladatel byl obviňován z „Missisippi Bubble“. V roce 1720 byl nucen opustit Francii. Přestěhoval se do Benátek, kde zemřel jako chudý muž.

Law zastával názor, že peníze jsou pouze prostředkem směny a nelze je definovat jako bohatství. Národní bohatství se podle něj dalo měřit jedině obchodem. Uvedl, že peníze jsou zásadním prvkem ekonomického rozvoje a zvýšení peněžní zásoby by také mělo za následek zvýšení národní moci. Zákon navrhoval zřízení centrální banky, která by vytvářela a regulovala peněžní zásobu ve formě bankovek, které se měly obíhat výměnou za zlato a stříbro. 

Některé důležité a slavné akademické příspěvky Johna Lawa zahrnují Money and Trade Considered: With a Proposal for Supplying the Nation With Money, Oeuvres completes and Oeuvres de J. Law.

Sdílet na Facebooku