Ludwig Heinrich Edler von Mises

Ludwig Heinrich Edler von Mises, jeden z nejvýznamnějších ekonomů a sociálních filozofů 20 .století, narodil se 29. září 1881 do bohaté židovské rodiny rodičům Arthuru Edlerovi von Mises a Adele von Mises v Haliči, Rakousku-Uhersku. Arthur pracoval jako stavební inženýr u železniční společnosti Czernowitz. V roce 1900 se Ludwig zapsal na Vídeňskou univerzitu, kde ho neuvěřitelně ovlivnilo učení Carla Mengera. V roce 1904 začal s přednáškami rakouského ekonoma Eugena von Bohm-Bawerka, který ho inspiroval pro další roky. V roce 1906 získal doktorát na právnické fakultě a začal svou kariéru jako městský úředník v rakouském oddělení fiskální správy. O několik měsíců později však na tuto funkci rezignoval, protože dostal nabídku na pozici koncipienta ve vídeňské advokátní kanceláři.

V roce 1909 byl Ludwig von Mises jmenován do Vídeňské obchodní a průmyslové komory, kde působil dalších 25 let. V roce 1912 začal Mises psát monolog o penězích a bankovnictví s názvem „ Theorie des Geldes und der Umlaufsmittel“ . Když vypukla 1. světová válka, narukoval a byl zaměstnán jako frontový důstojník u rakousko-uherské armády a později jako ekonomický poradce ministerstva války.

V roce 1919 vydal další knihu s názvem ‚ Nation, Staat und Wirtschaft‘ a také napsal jeden ze svých nejslavnějších esejů na téma ‚ Ekonomická kalkulace v Socialistickém společenství ‘, ve které zdůrazňuje skutečnost, že komunistické vedení selže při regulování národních zdrojů. V roce 1922 napsal práci o socialismu „ Die Germeinwirtschaft“ , která ovlivnila řadu začínajících intelektuálů, jako byli FA Hayek a Wilhelm Röpke. Ve 20. letech 20. století sehrál hlavní roli při řešení problémů inflace v Rakousku tím, že navrhl řadu fiskálních reforem v zemi.

V roce 1927 byla vydána další kniha Ludwiga von Mises, „Liberalismus“ , která se objevila jako neomalené potvrzení jeho stranických ideologií. Publikoval také články o ' Epistemologické problémy ekonomie '. V roce 1934 mu byla nabídnuta pozice na Graduate Institutu v Ženevě, kterou zastával dalších šest let.

V roce 1940 publikoval esej s názvem „Nationalökonomie“ , která ovlivnila velké množství myslitelů po celém světě. Ve stejném roce odešel ze Ženevy do Spojených států, aby se vyhnul pronásledování ze strany nacistů kvůli svému židovskému původu. V USA pracoval v 'National Bureau of Economic Research' a později byl zaměstnán jako konzultant pro 'National Association of Manufacturers'. V roce 1945 mu bylo nabídnuto místo hostujícího profesora na New York University, kde vyučoval dalších dvacet let. Jeho díla začala být překládána do jiných jazyků, zvláště jeho práce „ Human Action“ přeložená v roce 1949 měla ohromný vliv na nastupující liberalisty. Jeho sláva jako sociálního a ekonomického filozofa dosáhla nových výšin.

V 50. letech se jeho zdraví začalo zhoršovat, proto v roce 1959 ve věku 87 let odešel z pedagogické činnosti a usadil se v New Yorku. V roce 1962 mu byla rakouským velvyslanectvím ve Washingtonu DC uděleno 'Rakouská vyznamenání za vědu a umění'. Ludwig von Mises zemřel 10. října 1973 ve věku 92 let v New Yorku a byl pohřben na hřbitově Ferncliff Cemetery. S ohledem na jeho mimořádně cenné příspěvky na poli ekonomie byl v roce 1969 jmenován 'Význačným členem Americké ekonomické asociace'.