Slavný Cervantesův klasický román Don Quijote lze zjednodušeně popsat jako boj za svobodu a boj proti útlaku státu. Tato kniha pochází z roku 1605 a je považována za jednu z nejlepších knih, které kdy byly napsány.

Uprostřed tržního šílenství riziko neexistuje, protože šílenci riziko nevidí ani se o něj nestarají. A přesto bude rok 2022 více o riziku a přežití než o čemkoli jiném. 

"Když se život sám zdá šílený, kdo ví, kde se skrývá šílenství." – Don Quijote

Rok 2022 bude s největší pravděpodobností vrcholem rizika. Epický rizikový moment v historii, který jen velmi málo investorů uvidí, dokud nebude příliš pozdě, protože očekávají, že je ještě jindy zachrání Fed a další centrální banky.

A proč by měl někdo věřit, že rok 2022 bude jiný než kterýkoli rok od roku 2009, kdy tento býčí trh začal? Jen málo investorů je pověrčivých, a proto nevidí, že 13 velkolepých let na akciových a jiných trzích aktiv by mohlo znamenat konec epické super bubliny.

Velká finanční krize (VFK) v letech 2006-9 nebyla nikdy opravena. Centrální bankéři a vlády to zalepili páskou a lepidlem ve formě vytištěných bilionů dolarů, eur, jenů atd. Ale chudák světový trh byl smrtelně zraněn a intenzivní péče, které se mu dostalo, mu poskytla pouze dočasný odklad.

Když velká finanční krize v roce 2006 začínala, globální dluh činil 120 bilionů dolarů. Dnes jsme na 300 bilionech $, což stoupá na celkový světový dluh, který potenciálně může tvořit až 3 biliardy $.

Světová časovaná bomba

Je úžasné, čeho mohou dosáhnout falešné peníze vyrobené pouze ze vzduchu. Ještě lepší samozřejmě je, že centrální banky zmanipulovaly úrokové sazby na NULU nebo níže, což znamená, že dluh je vydán za nulové nebo dokonce záporné náklady.

INVESTOŘI NAŠLI SHANGRI-LA

Investoři nyní věří, že jsou v Shangri-La, kde trhy mohou jen stoupat a mohou žít ve věčné blaženosti. Málokdo chápe, že nárůst globálního dluhu od roku 2006 je o 180 bilionů dolarů a to je to, co pohání investiční trhy.

Stačí se podívat na tyto nárůsty akciových indexů od roku 2008:

Nasdaq vzrostl 16x

S&P vzrostl 7x

Dow up 6X

A samozřejmě existují ještě působivější zisky v akciích, jako jsou:

Tesla až 352X nebo Apple 62X.

Tento typ zisků má jen velmi málo společného s obratným investováním, spíše se jedná o rysy stáda, které má více peněz než rozumu poháněné papírovými penězi vytištěnými s nulovými náklady.

Nahlásit konec sekulárního býčího trhu je “mug´s game” - hra, kterí nám nepřináší žádný prospěch ani uspokojení, nemá smysl hrát. A nic nebrání této bublině, aby se ještě zvětšila. Musíme si ale pamatovat, že čím více roste, tím větší je riziko, že zcela vymaže zisky nejen od roku 2009, ale také od počátku 80. let, kdy současný býčí trh začal.

Problém je také v tom, že pro většinu investorů nebude možné se dostat z trhu ven. Zpočátku budou věřit, že je to jen další korekce jako v roce 2020, 2007, 2000, 1987 atd. Chamtivost jim tedy zabrání dostat se ven.

Ale jak bude pád pokračovat a nastoupí strach, investoři nastaví limit výše, kde budou chtít vystoupit. A když se tam trh nikdy nedostane, vyděšený investor bude pokračovat v nastavování limitů, kterých není nikdy dosaženo, dokud trh nedosáhne dna na 80–95 % shora.

A tím bude vymazán papírový majetek. Musíme také pamatovat na to, že může trvat velmi dlouho, než se trh vzpamatuje na maximum v reálných hodnotách.

Jak ukazuje Ray Dalio v grafu níže, maximum z roku 1929 v Dow nebylo v reálných hodnotách obnoveno ani do poloviny 60. let. Nakonec byl překonán až v roce 2000.

To znamená, že trvalo 70 let, než se reálně zotavilo! Investoři tedy možná budou muset počkat do roku 2090, aby po nadcházejícím pádu obnovili současná maxima.

Když se tedy podíváme na graf, trh je nyní na podobné nadhodnocené úrovni jako v letech 1929, 1972 a 2000.

Riziko je tedy stejně velké jako u některých historických vrcholů za posledních 100 let.

EPICKÁ BUBLINA SE MŮŽE OBNOVOVAT DO ROKU 2090

Níže uvedený graf ukazuje, že vrcholu Dow v roce 1929 bylo reálně dosaženo až v roce 2000.

Kolik investorů je připraveno podstoupit riziko řekněme 90% poklesu jako v letech 1929-32 a reálně se zotavit až v roce 2090!

Znovu opakuji, že se nejedná o předpověď. Je to však epické varování, že riziko na investičních trzích je nyní na úrovni, kterému by se investoři měli vyhnout.

Obávám se, že bohužel jen velmi málo investorů bude dbát tohoto varování před rizikem.

DON QUIXOTE BY S TÍM NĚCO UDĚLAL

Protože svět je stále více utlačován a ovládán státem, Cervantesovo poselství v Donu Quijotovi nemůže být vhodnější.

„Svým odhodláním, plným šlechetných ideálů, svou neporazitelnou mužností je zároveň i bojovníkem proti světu odsouzenému k zániku, proti světu, který sáhl k poslednímu barbarství, aby se udržel.“ (Kurt Konrad)

Jsem zcela přesvědčen, že i Don Quijote by bojoval za bdělost, která se dnes stala vodítkem nejen pro lidské chování, ale i pro spravedlnost.

Ve Spojeném království nedávno soud zprostil obžaloby čtyři osoby obviněné ze stržení sochy historické postavy, která byla hlavním mecenášem města Bristol. Ano souhlas, koncem 17. století vydělal na obchodu s otroky, strhnout, ale kde přestat přepisovat historii?

S dnešním výkladem by prakticky každý král, císař, vládní vůdce, generál nebo obchodník, abychom zmínili alespoň některé, měl být postaven před soud, i když jsou všichni mrtví.

Například Velká Británie, Francie a Španělsko byly součástí invaze do Severní Ameriky, kde zabily velkou část indánské populace a zabraly jim jejich rodnou půdu. Takže když přepíšeme historii, neměli by být všichni tito Evropané i Afričané vytaženi ze Severní Ameriky a země by neměla být předána indiánům?

Totéž samozřejmě platí pro Jižní Ameriku. Všichni Španělé a Portugalci se musí vrátit a vrátit zemi zpět.

A kde se zastavíme? Měli bychom se skutečně vrátit k dynastii Han, římské, mongolské, osmanské, španělské, ruské nebo britské říši

Proč se zabývat jen obchodem s otroky v Africe, když všechny tyto říše drancovaly a dobývaly velké pevniny, braly otroky a kradly bohatství zemí, které napadly. V bdělém a spravedlivém světě musí být všechny tyto akce také vráceny.

Pokud se svět rozhodne přepsat dějiny, musí to udělat pořádně s velkými restitucemi. Musí zde samozřejmě existovat Komise OSN, Komise EU a mnoho dalších, kteří se tím budou náležitě zabývat.

Jak řekl Don Quijote: „Kdo ví, kde se skrývá šílenství“.

SNADNÉ ŠÍLENSTVÍ JSOU PENÍZE

Ale je to s největší pravděpodobností totální tržní šílenství ve finančním světě, které bude mít největší vliv na světovou ekonomiku v roce 2022 a dále.

Jak dlouho sledujeme, USA neměly rozpočtový přebytek od roku 1930 s výjimkou několika let ve 40. a 50. letech. Clintonovy přebytky byly falešné, protože dluh stále rostl.

Ale šílenství peněz a trhu začalo v 70. letech 20. století poté, co Nixon nemohl vyjít s penězi a zrušil zlatý standard. Federální dluh USA v roce 1971 činil 400 miliard dolarů. Od té doby americký dluh rostl v průměru o 9 % ročně. To znamená, že americký dluh se od roku 1971 každých 8 let zdvojnásobil. Můžeme se vlastně vrátit o 90 let zpět do roku 1931 a zjistit, že americký dluh se od té doby zdvojnásobil každých 8,3 roku.

Jak pozoruhodný záznam totálního špatného řízení americké ekonomiky za celé století!

USA nemusely budovat impérium konvenčním způsobem dobýváním jiných zemí. Místo toho kombinace rezervní měny, tisku peněz a silné vojenské síly dala USA globální moc a globální finanční impérium.

Ještě horší je, že od zlověstného chytrého převratu soukromých bankéřů v roce 1913 s cílem převzít kontrolu nad tvorbou peněz se americký federální dluh zvýšil z 1 miliardy dolarů na téměř 30 bilionů dolarů.

Jak Mayer Amschel Rothschild dojemně prohlásil v roce 1838:

"Dovolte mi vydávat a kontrolovat peníze národa a je mi jedno, kdo vytváří jeho zákony."

A přesně tak se rozhodli někteří mocní bankéři a senátor na ostrově Jekyll v roce 1910, když se spikli, aby převzali americký peněžní systém vytvořením Fedu, který byl založen v roce 1913.

Od té doby si bankéři vypomáhali ze samonaplňovacího nádoby.

Ovládnutí Fedu dalo bankéřům neomezený přísun peněz a úvěrů k financování jejich aktivit. Využili toho tak k získání majetku po celém světě a také k velké moci. Jak je dnes obecným pravidlem, dluh není nikdy splacen, protože nový dluh vždy činí starý dluh bezvýznamným, protože měna je neustále znehodnocována všemi novými vydanými penězi.

Vydaný dluh nesloužil pouze k přímému finančnímu zisku bankéřů. Tisk peněz také financuje rozmařilé vlády, takže bankéři kupují si moc a také ovládající politiku/y.Jak nám Rothschild jasně ukázal před téměř 200 lety.

PŘICHÁZÍM DO SVĚTA ŽELEZA, ABYCH VYTVOŘIL SVĚT ZLATA – Don Quijote

To byl ambiciózní cíl Dona Quijota.

Ale neuspěl a dnešní bankéři mají úplně jiný cíl, kterým je zaplnit svět nekrytými penězi. A byli v tom úžasně úspěšní a jsou.

Ale investoři, kteří chtějí přežít nadcházející globální ekonomický debakl, musí dbát slov Dona Quijota a proměnit svá papírová aktiva ve fyzické zlato.

Akcie, dluhopisy a majetek v příštích letech ztratí oproti zlatu reálně minimálně 90 %.

Zlato v amerických dolarech zahájilo býčí trh v roce 2001, jak ukazuje graf níže. Od té doby zlato roste každý rok (2018 bokem) až do roku 2021, kdy jsme viděli malou korekci. Cykly růstu zlata obvykle trvají alespoň 10 let. To znamená, že současná část býčího trhu se zlatem by měla trvat minimálně do roku 2026 a potenciálně přesáhnout i tento rok.

Zlato 2001-2021

Potenciál růstu zlata je tedy násobkem současné ceny, zejména proto, že znehodnocení měny se zrychlí v důsledku zrychleného tisku peněz.

Zlato je králem uchování bohatství a mělo by být drženo ve fyzické podobě mimo bankovní systém.

Stříbro pravděpodobně poroste 2-3krát rychleji než zlato, a proto je fantastickou spekulativní investicí, pokud je drženo ve fyzické podobě. Riziko držení papírového stříbra je obrovské, protože není k dispozici prakticky žádné fyzické stříbro. Ale kvůli volatilitě stříbra by investoři měli držet mnohem menší procento svých finančních aktiv ve stříbře než ve zlatě.

Stručně řečeno, rok 2022 by mohl být rokem, kdy se bohatství investorů promění v popel, nebo pro obezřetného investora v solidní zisky ve zlatě a stříbře.