Pozor pro kupující: Rizika boomu „Kupte hned, plaťte později“.

Od začátku pandemie a prvních lockdownů se elektronický obchod předvídatelně rozjel na plné obrátky, protože spotřebitelé již neměli přístup k většině fyzických obchodů a hromadně se obrátili na online nakupování. Přibližně ve stejné době se začal objevovat další trend: služba „Kup teď, plaťte později“ (BNPL), které nakupujícím nabízejí způsoby, jak rozdělit nákupy na malé splátky, rychle nabyly na síle, protože stále více digitálních tržišť a maloobchodníků se spojilo s poskytovatelé BNPL a zahrnuli tuto možnost platby do svého procesu placení.

Myšlenka BNPL není ve skutečnosti nic nového. Je to podobné jako u tradičních odkládacích plánů nebo možností financování na splátky, které maloobchodníci vždy nabízeli spotřebitelům, což jim umožňuje zakoupit položku, i když nemají po ruce všechny peníze. Tato moderní digitální reinkarnace tohoto konceptu se liší v tom, že se nyní široce používá pro malé, každodenní nákupy, nejen pro drahé spotřebiče, elektroniku a další velké položky.

Ve skutečnosti tuto možnost platby nyní nabízejí maloobchodníci, jako je Target, Walmart a Amazon, a dokonce se používá pro každodenní nákupy potravin. V Česku tuto možnost nákupu nabízí například mall.cz a další velcí hráči. Dalším významným rozdílem je, že služby BNPL jsou obvykle propagovány jako „bezúročné“ a jsou mnohem snadněji dostupné. Jak zdůraznila nedávná zpráva agentury Fitch, „proces upisování je obvykle velmi rychlý a je založen na „jemných kontrolách úvěru spíše než na důkladnějším prověřování, které je vyžadováno u jiných forem úvěru“.

I když je pohodlí této nové platební možnosti nepopiratelné, přináší s sebou také některá vážná rizika, která většina spotřebitelů nebere v úvahu. Za prvé, snadnost použití a bezproblémová pokladna jednoduše nedávají kupujícím dostatek času na zvážení svých nákupních rozhodnutí a povzbuzuje je k většímu utrácení, i když je tato útrata nad jejich možnosti. Je také mnohem snazší špatně odhadnout, co si mohou objektivně dovolit, protože celková částka jejich nákupů se může zdát nižší, když je rozdělena na menší části. Sledování jejich výdajů je také náročnější, protože platby jsou rozloženy a automaticky stahovány z jejich účtů během týdnů nebo dokonce měsíců.

Ještě znepokojivější je, že mnoho spotřebitelů si neuvědomuje, k čemu se ve skutečnosti přihlašují. Proces dvěma kliknutími se mnohem více podobá jakékoli jinému online nakupování, než jako žádost o krátkodobou půjčku, která  to ve skutečnosti je. A právě zde číhá skutečné nebezpečí pro většinu kupujících, kteří nečtou  obchodní podmínky. Většina služeb BNPL může být skutečně „bezúročná“, avšak podmínky, které se na tuto nabídku vztahují, jsou velmi přísné. Sankce za pozdní platby a poplatky za inkaso se u jednotlivých poskytovatelů liší, ale mohou se velmi rychle nahromadit. Spotřebitelé, kteří zmeškají splátku, se mohou snadno ocitnout na háku za horentní částky i za malé nákupy a dostat se do dluhové spirály připomínající začarovaný kruh půjček do výplaty.

Nedostatek úvěrových kontrol významně zvyšuje rizika trendu BNPL. V Austrálii, rodišti některých nejúspěšnějších poskytovatelů BNPL, jsou důsledky masového přijetí této platební možnosti již zřejmé. Jak zdůraznila Kirsty Robson, finanční poradkyně australské Linky pomoci pro národní dluhy: „Lidé, se kterými mluvíme, si nemůžou dovolit nájem, protože mnoho z nich nakupovalo s možností „Kupte teď, zaplaťte později” a následně se dostali do platební neschopnosti. Mnozí z nich si dokonce takto nakupovali potraviny, což je tragické vyústění dluhové spirály.

Zatímco tento trend začal v Evropě a Austrálii, rychle se rozšířil do USA, přičemž společnosti BNPL jako Klarna, Affirm a Afterpay přitahovaly obrovský zájem investorů a giganti online plateb, jako je PayPal, spěchali, aby se zapojili do akce a představili své vlastní produkty. Podle nedávného průzkumu LendingTree třetina spotřebitelů již tuto možnost k financování svých nákupů využila a  téměř dvě třetiny z nich ji využily pětkrát nebo vícekrát.

A přesto je odhadování skutečné úrovně rizika na tomto novém trhu půjček extrémně náročné. Vzhledem k různým verzím služby a nedostatku regulace v tomto začínajícím odvětví je měření velikosti trhu samotného velmi obtížné, zatímco absence jednotných standardů vykazování téměř znemožňuje vytvořit si jasnou představu o celkové výkonnosti dluhu. Podle výše zmíněného průzkumu agentury Fitch „31 % respondentů z USA provedlo pozdní platbu nebo jim vznikl poplatek z prodlení s použitím metod BNPL“, což je číslo, které by mělo vyvolat obavy vzhledem ke skutečnosti, že většina poskytovatelů BNPL „neodložila velké rezervy na ztráty a vykazujte minimální nedobytné dluhy.“

Dnes je boom BNPL mnohými investory a tržními analytiky oslavován jako „budoucnost tisíciletých financí“ a dynamika rozvíjejícího se odvětví se zdá být nezastavitelná. Raketově rostoucí míra přijetí a potenciál globální expanze tento býčí pohled jistě podporují. Vzhledem k velmi reálným rizikům, která jsou v tomto koutě trhu s půjčkami ukryta nejen pro spotřebitele, ale také pro poskytovatele, by se široce rozšířené nadšení mohlo ukázat jako předčasné a investoři by mohli brzy litovat, že naskočili do rozjetého vlaku BNPL.