Robert Shiller

Robert James „Bob“ Shiller, americký ekonom, nositel Nobelovy ceny, se narodil 29. března 1946 v Detroitu ve Spojených státech amerických. V roce 1967 získal bakalářský titul z ekonomie na University of Michigan. Později v roce 1968 získal magisterský a Ph.D. v roce 1972 také v oboru ekonomie na Massachusetts Institute of Technology (MIT). Svou akademickou kariéru zahájil jako lektor na University of Minnesota, University of Pennsylvania a MIT. V roce 1979 mu bylo nabídnuto místo výzkumného pracovníka v National Bureau of Economic Research, kde měl za úkol předpovídat oficiální začátek a konec recesí a ekonomické expanze v USA. V roce 1982 se stal členem ekonomie fakultě Yaleovy univerzity.

Schiller's prozkoumal několik případů nadhodnocení ze strany investorů a nazval to jako „iracionální bujnost“. Jeho zjištění odmítla převládající koncept tržní racionality, který vyvinul Fama v roce 1960, a předložil myšlenku, že finanční trhy čelí rychlým změnám cenových hladin a kolísajícímu hodnocení aktiv, které nazval „bubliny“. Shillerova teorie bublin byla dále posílena, když přesně předpověděl „prasknutí“ tržních bublin v roce 2000 s akciemi informačních technologií a později v roce 2007 s nemovitostmi.

Robert Shiller patří mezi zakladatele nově vznikající oblasti behaviorální ekonomie, jejímž cílem bylo aplikovat využití psychologie a sociologie k interpretaci ekonomického chování. Spolu s Karlem E. Casem vytvořil index S&P/Case-Shiller Home Price Index , který sleduje změny průměrné ceny rezidenčních nemovitostí v několika velkých amerických městech.

Shiller prostřednictvím svých spisů učinil několik významných příspěvků do oblasti behaviorálních financí a makroekonomie. V roce 1989 publikoval  Market Volatility , která poskytuje matematickou a behaviorální interpretaci cenových fluktuací na spekulativních trzích. V roce 1993 vydal další knihu Macro Markets: Creating Institutions for Management Society's Largest Economic Risks , která posloužila k předložení několika nových smluv o řízení rizik, včetně futures kontraktů na národní důchody nebo cenných papírů založených na nemovitostech, které pomohly milionům lidí zlepšit řízení rizik, zlepšit své manažerské dovednosti a následně zlepšit svou životní úroveň. Jeho další kniha, Iracionální nevázanost poskytl hloubkovou analýzu své teorie spekulativních bublin s odkazem na fungování akciového trhu a nemovitostí.

V roce 2003 jeho kniha The New Financial Order: Risk in the 21st Century poskytla spekulativní analýzu rostoucí role financí, pojištění a veřejných financí v naší budoucnosti. Napsal několik dalších knih, včetně Subprime Solution: How the Global Financial Crisis Happened and What to Do about It (2008), Animal Spirits: How Human Psychology Drives the Economy and Why It Matters for Global Capitalism (2009; spoluautor s Georgem A. Akerlof ) a  Finance and the Good Society (2012), které poskytují ekonomům na celém světě příležitost prozkoumat bytovou a ekonomickou krizi, psychologické debaty o ekonomických potřebách lidských bytostí a akční plán k překonání ekonomických překážek.

Od roku 1991 Robert Shiller sloužil jako spoluorganizátor workshopů NBER o behaviorálních financích s Richardem Thalerem a také v letech 1994-2007 spolupracoval s Georgem Akerlofem na dalším studiu behaviorální ekonomie s ohledem na makroekonomii a individuální rozhodování. V roce 2005 působil jako viceprezident Americké ekonomické asociace. V letech 2006-7 byl prezidentem Eastern Economic Association. Byl zvolen prezidentem Americké ekonomické asociace pro rok 2016.

Robert Shiller získal Nobelovu cenu za ekonomické vědy společně s Eugenem Famou a Larsem Peterem Hansenem v roce 2013. Pravidelně píše sloupek s názvem „ Finance ve 21. století “ pro Project Syndicate a „ Ekonomický pohled “ pro The New York Times.