Akcie následují tiskárny peněz ( centrální banky )

Informovaní investoři identifikují přímou korelaci mezi extrémní měnovou politikou (tištění peněz, snižování úrokových sazeb) a současným růstem hodnoty akcií a dluhopisů.

Korelace mezi historickým zvýšením indexu S&P, tiskem peněz a odstraněním úrokových sazeb činí tuto umělou podporu objektivně zřejmou.

Budoucí volatilita trhu

Takováto tržní maxima podporované centrálními bankami, jsou nejen zavádějící a neudržitelné, ale nakonec vedou k prudkým cenovým výkyvům, a tedy volatilitě trhu, proti které drahé kovy vždy sloužily jako spolehlivé zajištění.

Dluhopisy: Již nejsou „bezpečným přístavem“

Tradičně byly státní a podnikové dluhopisy vnímány jako protisíla a/nebo bezpečné aktivum pro kompenzaci extrémní volatility akciového trhu. Bohužel s tím, jak centrální banky stlačovaly sazby a kupovaly dluhopisy za tištěné peníze, se trh dluhopisů změnil.

Úvěrové trhy se staly nadměrně překoupenými (a tudíž nadhodnocenými), což posílalo výnosy dluhopisů na historická minima, a proto jsou dnešní dluhopisová aktiva mnohem riskantnější než jejich tradiční dluhopisy z minulosti.